Asociace kuchařů a cukrářů vysílá Národní týmy na kuchařskou olympiádu do Stuttgartu

Asociace kuchařů a cukrářů vysílá Národní týmy na kuchařskou olympiádu do Stuttgartu

Ohromné čtyřleté úsilí juniorského a seniorského Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR bude na začátku února završeno. Vrchol soutěžní gastronomie IKA Culinary Olympics se odehraje již od 2. do 7. února ve Stuttgartu. Budeme u toho.


Kuchařská olympiáda je prestižní událost s více než stoletou tradicí. Pravidelně se jí účastní desítky národních, regionálních a cateringových týmů i jednotlivců z řad kuchařů, cukrářů a mistrů carvingu. Nejinak tomu bude i v letošním roce. Čeká nás svátek všech kuchařů a cukrářů. Národní týmy se poperou o co nejlepší umístění v nejprestižnější kategorii, Česká republika bude mít na olympiádě silné zastoupení.

           


Asociace kuchařů a cukrářů vysílá na olympiádu juniorský i seniorský Národní tým. Seniorský tým od roku 2018 pravidelně trénuje v Národním zemědělském muzeu v Praze. Nejinak tomu je před olympiádou. Junioři zázemí muzea využívají také, ale trénují i na jiných místech po celé České republice.
Do boje na IKA Culinary Olympics povede tým jako kapitán Patrik Bečvář, šéfkuchař z hotelu Královka, s mnoha soutěžními úspěchy - druhé místo Bocuse d’Or Czech, Kuchař roku, medaile ze IKA Culinary Olympics, Světového poháru v Lucembursku a mnoho dalších.

           


Olympiáda se skládá ze dvou disciplín – Chefs table a Restaurace národů. Vždy vaří 4 kuchaři a 2 cukráři/cukrářky. Na přípravu pokrmů mají šest hodin. Hodnotí se samozřejmě technická stránka vaření, ale prim hraje chuť a prezentace pokrmů.

Chefs table, mladší disciplína, je složený z mnoha druhů pokrmů. Slavnostní tabuli startuje pečivo a jeden druh másla a dipu či pomazánky. Ochucená másla a pomazánky by měli odrážet národní chutě a tradice. Následují čtyři druhy finger foodů. Dva musejí být teplé a dva studené. Dalším chodem je slavnostní místa pro dvanáct osob. Skládá se ze dvou rybích výrobků, dvou doplňků a dvou omáček. Po míse přichází na řadu tříchodové menu (veganský pokrm, masitý pokrm a dezert). Chefs table zakončují čtyři druhy petit fours.

Druhá disciplína vypadá jednoduše. Připravte 110 porcí tříchodového menu. Složení soutěžního týmu je stejné jako při Chefs Table (4 kuchaři, 2 cukráři/cukrářky). Menu je třeba mít hotové za šest hodin. Následuje výdej jako v restauraci.

Stranou nezůstanou stát ani regionální týmy. Tradičně se olympiády účastní Intergast tým plný osobností z AKC jako jsou Radek David, Lukáš Skála či Jan Horký. V kategorii cateringových týmů uvidíte v akci například Nestlé tým v čele s Jiřím Středou nebo Aramark tým. Do boje půjdou i desítky jednotlivců reprezentujících naši gastronomii.

Czech Specials je opět hrdým partnerem.